Claranet – Creative Hub Beato

  • Location: Lisbon, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Offices, Rehabilitation
  • Architecture: Promontório Arquitectos
  • Client: Claranet Portugal, S.A.
  • Scope: Foundations and structures, water supply and sewerage
  • Area: 4000m2
  • Project: 2021
  • Construction: 2023
  • Photography: João Carmo Simões
  • Contractor: Tecniarte
  • See on Google Maps

Claranet – Creative Hub Beato

  • Location: Lisbon, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Offices, Rehabilitation
  • Architecture: Promontório Arquitectos
  • Client: Claranet Portugal, S.A.
  • Scope: Foundations and structures, water supply and sewerage
  • Area: 4000m2
  • Project: 2021
  • Construction: 2023
  • Photography: João Carmo Simões
  • Contractor: Tecniarte
  • Ver no Google Maps

Conversion of the former Military Maintenance supermarket, a building made up of three industrial warehouses, into an office building, the headquarters of the information technology company Claranet. The existing building, a construction with thick, rubble stone masonry exterior walls, on which the lightened flooring with prestressed concrete beam and ceramic block on the first-floor rests, as well as the wooden structure of the building's roof, was generally in a reasonable state of repair.
The principle of the intervention was based on maintaining the original design of the building, including reinforcing the existing walls and rebuilding the roof trusses, providing it with open spaces that favour natural light and sustainability, which was achieved by creating two interior gardens. The building currently has a ground floor, an upper floor and two mezzanines built at the level of the trusses, one for the administration, in steel structures, occupying the area next to the façade, and another, in reinforced concrete, at the back, located in the central nave, to house the technical area.
Balconies were created on the main façade, one on level 1, along the entire length of the façade, which establishes a covered gallery at the ground floor, and two others on level 2, arranged symmetrically in relation to the entrance, in steel structures, all with access from the outside via two symmetrical staircases, also in steel structures, plus a third balcony, with cantilevered beams embedded in the masonry wall. To complement the vertical accesses, a lift was introduced, with a self-supporting resistant core formed by a circular reinforced concrete wall, which also supports a spiral staircase of sheet metal.

Other projects

Horta da Porta

Horta da Porta

See more
Banco Nacional Ultramarino Headquarters

Banco Nacional Ultramarino Headquarters

See more
Healthcare Centre of Póvoa de Sto. Andrião

Healthcare Centre of Póvoa de Sto. Andrião

See more
Sintra’s Palace of Justice

Sintra’s Palace of Justice

See more
Travessa do Abarracamento de Peniche, 15

Travessa do Abarracamento de Peniche, 15

See more
Pousada Castelo Alcácer do Sal

Pousada Castelo Alcácer do Sal

See more
Top

We use cookies to improve your browsing experience. By continuing to access this website you are agreeing to their use. For more information see our cookie policy.

Portugal 2020 / Compete 2020 / União Europeia - Fundo Europeu do Desenvolvimento Regional