Travessa do Abarracamento de Peniche, 15

  • Location: Lisbon, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Housing, Rehabilitation
  • Architecture: Filipe Mónica
  • Client: Filipe Mónica and Fátima Belo
  • Scope: Foundations and structures, excavation and retaining walls, sewerage and water supply
  • Area: 900m2
  • Project: 2011-2012
  • Construction: 2017
  • Photography: Daniel Malhão
  • See on Google Maps

Travessa do Abarracamento de Peniche, 15

  • Location: Lisbon, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Housing, Rehabilitation
  • Architecture: Filipe Mónica
  • Client: Filipe Mónica and Fátima Belo
  • Scope: Foundations and structures, excavation and retaining walls, sewerage and water supply
  • Area: 900m2
  • Project: 2011-2012
  • Construction: 2017
  • Photography: Daniel Malhão
  • Ver no Google Maps

This late 19th century building received a massive transformation in the 1950s conducted by the modernist architect Raul Chorão Ramalho, and occupies a lot that has access, on its highest level, through Travessa do Abarracamento de Peniche, and on the lowest level, through Eduardo Coelho Street. Before the intervention, it was a building with a ground floor, a small basement, two raised floors and an attic floor. A garden that developed almost entirely at the ground floor level of the building, occupying the remaining lot, with the exception of its southern top, where there was a lowered terrace that covered a small underground garage, with access through Eduardo Coelho Street.

The intervention consisted in doubling the garage area, with the construction of a volume next to the existing one, and connecting it to the small basement of the main building, through a gallery under the garden. Over the garage, occupying half of the terrace area, a small independent studio was built.

In the main building, following the conversion of all apartments, the floors were reinforced and a small interior staircase was introduced to connect floors 0 and 1 of one of the apartments, transforming it into a duplex. A small balcony was added to the rear facade, on the 2nd floor, with access to the backyard via an elegant spiral staircase. The roof was rebuilt, in steel structure, with a geometry that allowed better use of the available ceiling height, in order to make this floor wider, and from where we benefit from a descending view to the river.

Other projects

Reynaldo dos Santos building

Reynaldo dos Santos building

See more
Queluz Municipal Library

Queluz Municipal Library

See more
Ordem dos Engenheiros’ headquarters expansion

Ordem dos Engenheiros’ headquarters expansion

See more
Interpretation Centre of the Atoleiros Battle

Interpretation Centre of the Atoleiros Battle

See more
Dr. José de Azeredo Perdigão Centre

Dr. José de Azeredo Perdigão Centre

See more
Faro Municipal Theatre

Faro Municipal Theatre

See more
Top

We use cookies to improve your browsing experience. By continuing to access this website you are agreeing to their use. For more information see our cookie policy.

Portugal 2020 / Compete 2020 / União Europeia - Fundo Europeu do Desenvolvimento Regional