Expansion of ESEL – Calouste Gulbenkian campus

  • Location: Lisbon, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Rehabilitation, Education, Healthcare
  • Architecture: G-F Arquitectos Associados
  • Client: Ministery of Science, Technology and higher education
  • Scope: Foundations and structure
  • Area: 5450m2
  • Project: 2005
  • Construction: 2010
  • Photography: G-F Arquitectos Associados
  • See on Google Maps

Expansion of ESEL – Calouste Gulbenkian campus

  • Location: Lisbon, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Rehabilitation, Education, Healthcare
  • Architecture: G-F Arquitectos Associados
  • Client: Ministery of Science, Technology and higher education
  • Scope: Foundations and structure
  • Area: 5450m2
  • Project: 2005
  • Construction: 2010
  • Photography: G-F Arquitectos Associados
  • Ver no Google Maps

The intervention included the reinforcement of the existing structures and allowed for the expansion of the existing building, initially consisting of a ground floor, two elevated floors, an attic and sloping roof.

The expansion provided two more floors (floors 3 and 4), being floor 3 in reinforced concrete and floor 4 in metal structure.

From the studies carried out, there was a need and relevance to proceed with the reinforcement of the existing structures, namely the vertical elements, regardless of whether or not there would be an expansion, in order to properly resist the combinations of seismic action, in light of the current regulations.

The structural reinforcement mainly focused on the interior masonry walls, which were jacketed with shotcrete, reinforced with extended steel meshes and connectors between the two faces of the jacketing. In this way, it was possible to improve the overall seismic behavior of the building, and substantially alleviate the seismic tensions on the columns. However, some columns have also been reinforced with carbon fibers, in order to address deficiencies in shear reinforcement. It was concluded that there would be no need to reinforce the foundations, consisting of cyclopean concrete footings, supported by the resistant soil layers.

Other projects

Santos Lima winery

Santos Lima winery

See more
Sky Residence I

Sky Residence I

See more
RTP Studios

RTP Studios

See more
Solar village

Solar village

See more
Nova Medical School – Research centre and Library

Nova Medical School – Research centre and Library

See more
Vila Nova de Gaia Justice Palace

Vila Nova de Gaia Justice Palace

See more
Top

We use cookies to improve your browsing experience. By continuing to access this website you are agreeing to their use. For more information see our cookie policy.

Portugal 2020 / Compete 2020 / União Europeia - Fundo Europeu do Desenvolvimento Regional