Headquarters of VdA – Vieira de Almeida

  • Location: Lisbon, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Offices, Rehabilitation
  • Promoter: Fidelidade – Property Europe, S.A.
  • Architecture: OPENBOOK Architecture / PMC Arquitectos
  • Scope: Foundations and structure, sewerage and water supply
  • Area: 11500m2
  • Project: 2015
  • Construction: 2017
  • Photography: José Campos
  • See on Google Maps

Headquarters of VdA – Vieira de Almeida

  • Location: Lisbon, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Offices, Rehabilitation
  • Promoter: Fidelidade – Property Europe, S.A.
  • Architecture: OPENBOOK Architecture / PMC Arquitectos
  • Scope: Foundations and structure, sewerage and water supply
  • Area: 11500m2
  • Project: 2015
  • Construction: 2017
  • Photography: José Campos
  • Ver no Google Maps

The project is the conversion of an industrial building into an office building for the law firm VdA. This construction comprised a double-height main nave with brick masonry exterior walls, side galleries, iron roof with columns and trusses, quite common in the 1930s-40s This intervention also includes a second and smaller building that went through several modifications and an extension in the 20th century. Both buildings were unoccupied and evidenced a poor state of conservation.

The intervention strategy was the preservation of the existing West and South facades, the lateral walls of a construction built inside the complex, called Central Core, as well as the preservation of some pre-existing iron trusses. The construction of a basement below the foundation level of the Central Core involved the suspension of its walls with a temporary retention system, which included groups of micropiles on either side of the walls.

The intervention develops through two old industrial buildings: the main one faces Dom Luís I street and Boqueirão do Duro and contains the larger facilities; the smaller one is turned to Conde Barão Square and holds part of the back-office services.

The structures, in reinforced and post-tensioned concrete, are framed, formed by peripheral retaining walls in the basements, columns and core walls, defining a regular mesh. Slabs are voided flat slabs with the “Cobiax” system. In the reception and auditorium area, a solution with steel-concrete composite beams was adopted.

Deep foundations were adopted, by using caissons. A mat foundation was used in order to ensure the watertightness of the building.

Other projects

Amoreiras Residence

Amoreiras Residence

See more
Casa da Mudas Arts Centre

Casa da Mudas Arts Centre

See more
Lisbon Oceanarium Extension

Lisbon Oceanarium Extension

See more
Banco Nacional Ultramarino Headquarters

Banco Nacional Ultramarino Headquarters

See more
EPAL Laboratory Complex

EPAL Laboratory Complex

See more
Braga Parque Shopping Centre

Braga Parque Shopping Centre

See more
Top

We use cookies to improve your browsing experience. By continuing to access this website you are agreeing to their use. For more information see our cookie policy.

Portugal 2020 / Compete 2020 / União Europeia - Fundo Europeu do Desenvolvimento Regional