Sapiens

  • Location: Luanda, Angola
  • Solution: Buildings
  • Type: Education
  • Architecture: Costa Lopes Arquitectos
  • Client: Instituto Politécnico de Ciência e Tecnologia
  • Scope: Foundations and structure, sewerage and water supply
  • Area: 12807m2
  • Project: 2007
  • Construction: 2019
  • Photography: Fabrice Fuillet
  • See on Google Maps

Sapiens

  • Location: Luanda, Angola
  • Solution: Buildings
  • Type: Education
  • Architecture: Costa Lopes Arquitectos
  • Client: Instituto Politécnico de Ciência e Tecnologia
  • Scope: Foundations and structure, sewerage and water supply
  • Area: 12807m2
  • Project: 2007
  • Construction: 2019
  • Photography: Fabrice Fuillet
  • Ver no Google Maps

The Sapiens Building is located in a former industrial zone 500 meters from the Bay of Luanda, on a plot that contains two other buildings: in the north-east, the headquarters of the INSS and in the south-east, a residential building named Kings Tower. The Sapiens Building, which rises to six stories, occupies a south-western position. Though smaller in size, it stands out for its abstract and elegant trapezoidal form and, in particular, its significant contribution to the urban experience of the complex as a whole.

One enters the building from the south-west via a spacious hall, in which the perpendicularly aligned (east-west axis) central nucleus arises, where a public stairwell constitutes a feature element.

It consists of a single structural body, separated from the other two buildings through expansion joints at the basement floors. The basement segment comprises 2 floors, floors -2 and -1, for parking, storage and technical areas. Floor 0 includes the Entrance Hall, Services, Multipurpose Room and Restaurant. At floor-3, there is a technical area dedicated only to water tanks. The elevated segment, floors 1 to 5, includes the entire school program, namely: amphitheaters, classrooms, teachers' offices, laboratories and the Institute's administrative areas. The roof, established at the 6th floor, defines an accessible terrace, housing technical areas and the elevator engine room. A metallic structure was built on the terrace, defining a horizontal plane and gables, in steel and aluminum profiles, intended for shading the whole and finishing the shading structures of the facades.

On the upper floors, the plan presents variable polygonal shapes, obtained by a cantilevered extension of the floors, with the facades consisting of glazing and masonry walls, protected by a metallic shade grid.

Framed structures were adopted, oriented in two orthogonal directions, being, in the underground floors, achieved by reinforced concrete structures and, in the upper floors, made up of metallic and composite steel-concrete structures.

The foundations are direct, consisting of a mat foundation 0.50m thick with drop panels.

Other projects

CEIIA

CEIIA

See more
Triangular House

Triangular House

See more
Machado de Castro National museum

Machado de Castro National museum

See more
Estoi charm hotel

Estoi charm hotel

See more
Vila Nova de Gaia Justice Palace

Vila Nova de Gaia Justice Palace

See more
Herdade do Esporão – Wine tourism and offices

Herdade do Esporão – Wine tourism and offices

See more
Top

We use cookies to improve your browsing experience. By continuing to access this website you are agreeing to their use. For more information see our cookie policy.

Portugal 2020 / Compete 2020 / União Europeia - Fundo Europeu do Desenvolvimento Regional