Interpretation Centre of the Atoleiros Battle

  • Location: Fronteira, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Art, culture and sports
  • Architecture: Gonçalo Byrne Arquitectos
  • Client: Fronteira City Hall
  • Scope: Foundations and structure, sewerage and water supply
  • Area: 935m2
  • Project: 2006
  • Construction: 2009
  • Photography: FG+SG | Fotografia de Arquitectura
  • Contractor: Centrejo
  • See on Google Maps

Interpretation Centre of the Atoleiros Battle

  • Location: Fronteira, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Art, culture and sports
  • Architecture: Gonçalo Byrne Arquitectos
  • Client: Fronteira City Hall
  • Scope: Foundations and structure, sewerage and water supply
  • Area: 935m2
  • Project: 2006
  • Construction: 2009
  • Photography: FG+SG | Fotografia de Arquitectura
  • Contractor: Centrejo
  • Ver no Google Maps

The Battle of Atoleiros' Interpretation Center is a cultural facility designed to present and evoke the battle that took place on April 6, 1384, in which the troops led by Nuno Álvares Pereira defeated the Castilian cavalry, despite its numerical superiority, using an English-inspired military tactic - the "tactic of the square".

The building stands out for its rough texture, achieved with the use of colored concrete in shades of red and an almost manual technique, and is located in an urban park, which evokes the battlefield, serving as its entrance door. It develops on a ground floor (with a small technical basement), covered on two levels (4.10 m and 6.50 m high), by a flat roof. It has the particularity of being divided into two structural bodies, not so much for structural reasons, but due to an architectural "gesture", which "cuts" the volumetric mass through an open passageway from façade to façade.

The resistant structure consists of a set of transverse frames, all similar and formed by two pillars, one aligned by the south façade and the other aligned by the wall that divides the circulation space, north of the exhibition core, connected by a beam to the level of the highest roof. This beam swings in a cantilever to the plane of the north façade and which indirectly supports the volume over the north space through concrete columns and a set of steel braces.

Other projects

Sines Art Centre and Municipal Library

Sines Art Centre and Municipal Library

See more
New Vivarium Facilities of the IHMT

New Vivarium Facilities of the IHMT

See more
Faro Municipal Theatre

Faro Municipal Theatre

See more
À Margem bar

À Margem bar

See more
Lisbon Oceanarium Extension

Lisbon Oceanarium Extension

See more
Dining Complex of Aveiro University

Dining Complex of Aveiro University

See more
Top

We use cookies to improve your browsing experience. By continuing to access this website you are agreeing to their use. For more information see our cookie policy.

Portugal 2020 / Compete 2020 / União Europeia - Fundo Europeu do Desenvolvimento Regional