Poeta António Aleixo High School

  • Location: Portimão, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Rehabilitation, Education
  • Promoter: Parque Escolar
  • Architecture: António Nunes de Almeida Arquitecto
  • Scope: Foundations and structures, sewerage and water supply
  • Area: 8611m2 (rehabilitation) / 5850m2 (new) / 1643m2 (outdoor covered area
  • Project: 2009-2010
  • Construction: 2011
  • Contractor: MSF / Neocivil Construções do Algarve
  • See on Google Maps

Poeta António Aleixo High School

  • Location: Portimão, Portugal
  • Solution: Buildings
  • Type: Rehabilitation, Education
  • Promoter: Parque Escolar
  • Architecture: António Nunes de Almeida Arquitecto
  • Scope: Foundations and structures, sewerage and water supply
  • Area: 8611m2 (rehabilitation) / 5850m2 (new) / 1643m2 (outdoor covered area
  • Project: 2009-2010
  • Construction: 2011
  • Contractor: MSF / Neocivil Construções do Algarve
  • Ver no Google Maps

The original building set dates back to the 1960s, and consists of reinforced concrete frame-type structures, including 6 structural bodies with 3 raised floors and roof. The Gymnasium, of more recent construction, was inaugurated in 2002.

The intervention, within the scope of the program for the conversion of schools and teaching buildings, promoted by Parque Escolar, includes the remodeling and seismic reinforcement of reinforced concrete buildings and the construction of new ones .

The rehabilitation and structural reinforcement of the existing buildings focused on the seismic reinforcement with the introduction of wall elements, oriented in two orthogonal directions, implanted according to the alignments of the existing frame structures and, in general, adjacent to the columns and inserted in the partitions, including the removal of masonry; reinforcement of foundations by widening, including micropiles in the foundations of seismic reinforcement walls; the reinforcement of the slabs with a reinforced microconcrete layer, nailed to the existing slab, to receive HVAC equipment and, finally, the reinforcement of columns by reinforced concrete jacket.

The new construction included the execution of four blocks, three in reinforced concrete frame-type structures with flat slabs, designated A, B and C, which are intended, respectively, for the cafeteria, kitchen, classrooms and services, accesses and areas techniques and classrooms and, finally, block K, intended for multi-sports facilities, consisting of steel frames, with 25.0m spans.

Other projects

Banco Único Headquarters

Banco Único Headquarters

See more
Murças house

Murças house

See more
Travessa do Abarracamento de Peniche, 15

Travessa do Abarracamento de Peniche, 15

See more
Dr. José de Azeredo Perdigão Centre

Dr. José de Azeredo Perdigão Centre

See more
BCI Headquarters

BCI Headquarters

See more
Remodelling in Tivoli BBVA Teatre

Remodelling in Tivoli BBVA Teatre

See more
Top

We use cookies to improve your browsing experience. By continuing to access this website you are agreeing to their use. For more information see our cookie policy.

Portugal 2020 / Compete 2020 / União Europeia - Fundo Europeu do Desenvolvimento Regional